Протестувальники в Гонконгу надихаються українською Революцією Гідності, - ЗМІ

Протести у Гонконгу, що починалися як мирні марші проти закону про екстрадицію в'язнів до Китаю, наслідують сценарій українського Євромайдану

Про це пише американське видання Quartz.

У статті під заголовком "Чому протестувальники Гонконгу озираються на Україну?" зазначається: "Хоча протягом останніх кількох років світ став свідком активізації громадських протестів від Близького Сходу до Судану чи Пуерто-Рико, не так багато з них зрезонували з жителями Гонконгу, як проєвропейські та антиросійські протести в Україні 2014 року".

Протести у центрі Києва спалахнули буквально за кілька місяців до запуску Руху парасольок у Гонконзі у 2014 році.

"П'ять років потому, на тлі того, як у Гонконгу формується набагато більш мінливий рух опору, ставки в якому стали вищими, український досвід здається ще більш знайомим та наочним, що викликає тривогу", - наголошують у виданні.

У статті цитують активіста, який поширює інформацію про протести у Гонконгу, Лі Нгао. Він каже, що досвід України надихає їх.

"Це як Давид проти Голіафа. Протестувальники у Гонконгу дійсно захоплюються українцями та їхньою стратегією та непохитним духом опору", - коментує Нгао.

Разом з тим, видання підкреслює, що одна з головних особливостей, яка відрізняє протести один від одного, - це відсутність великої кількості жертв, якою завершилися протести у Києві.