Захоплення храму ПЦУ в Криму: Мінкульт звернувся до міжнародних організацій

Мінкульт України закликав міжнародні організацій відреагувати на порушення прав релігійної спільноти ПЦУ на території анексованого Росією Криму

Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури України. 

Міністерство культури України в черговий раз звертає увагу та засуджує злочинні дії окупаційної влади Російської Федерації в Автономній Республіці Крим, пов’язані із порушенням права на свободу віросповідання та майнових прав релігійних організацій.

"Так, у черговий раз можна констатувати злочин за категорією "захоплення культових будинків, осквернення, пошкодження або знищення релігійної святині". Зокрема 24 липня 2019 року у м. Сімферополі з кафедрального собору Святих Рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Української православної церкви (ПЦУ) було викрадене церковне начиння. Під прикриттям здійснення ремонтних робіт (які ведуться з кінця червня поточного року) за протекції так званого "Міністерства майнових і земельних відносин Криму" здійснено рейдерське захоплення і відбувається варварське псування майна Кримської єпархії Української православної церкви (ПЦУ)", - повідомили у Мінкультури.

З початку окупації Автономної Республіки Крим Російською Федерацією здійснено численні факти правопорушень на ґрунті ненависті за ознакою релігійних переконань. Зокрема такі правопорушення, окрім "захоплення культових будинків, осквернення, пошкодження або знищення релігійних святинь", здійснено за напрямками: "викрадення та тортури", "арешти та обшуки", "заборона проведення релігійної діяльності", "переслідування за публікації релігійного характеру в інтернеті" тощо. 

Наголошується, що безпосередньо зазнали і продовжують зазнавати утисків на  окупованих територіях, окрім вищезазначеної релігійної організації, представники католицьких, протестантських, мусульманських та іудейських організацій. Окреслене вказує на систематичне порушення РФ в АР Крим основоположних прав людини.

"Міністерство культури України звертається до всіх міжнародних моніторингових організацій та правозахисних інституцій у сфері прав і свобод людини стосовно фіксації цього злочину та просить надати належну правову оцінку здійсненому порушенню прав релігійної організації", - додали у Мінкульті.