"Десантники мали повернутися з рейду": Порошенко розповів, як зупиняли наступ РФ

Передумовою підписаних 5 вересня 2014 року Мінських угод був саміт НАТО у Вельсі (Велика Британія), в рамках якого відбулося і засідання комісії Україна-НАТО

Про це заявив у інтерв'ю "Українській правді" п'ятий президент України Петро Порошенко.

"5 вересня... скоро буде п'ятиріччя. Воно вирішувалося не в Мінську. 5 вересня вирішувалось у Вельсі, Кардіффі, на саміті НАТО. Я про це вперше кажу. Це було чудо, диво. Ніхто не вірив тут у нас, коли я їхав на саміт НАТО, що нам вдасться підписати і зупинити російський наступ", - сказав Порошенко.

П'ятий президент також розповів, що Мінські угоди набули чинності о 18:00, оскільки потрібен був час на повернення з рейду українських десантників, які протистояли російським окупантам.

"Ми застосовували час, відколи почали діяти Мінські домовленості... Чому Мінські домовленості почали діяти не з 12 години ночі, не з десятої, не з дванадцятої години дня, а з вісімнадцятої? Знаєте чому? Тому що десантники 95-ї і 79-ї під керівництвом Муженка і Забродського мали повернутися з рейду. Якби не було цього рейду, то, можливо, і Мінська би не було. Бо вони не розуміли, які у нас сили в тилу, і постійно отримували інформацію про те, що підрозділи російської армії ведуть бої з невідомо звідки з'явившимися українськими десантниками. На 18 годину вони вийшли за лінію зіткнення і вступив у дію Мінськ", - розповів Порошенко.

"Кому ти доручиш, коли треба було готувати... Я особисто сів і писав текст Мінських угод. Разом з Меркель ... ми удвох писали", - зазначив Порошенко.

Мінський протокол підписали 5 вересня 2014 року учасники Тристоронньої контактної групи: посол Гайді Тальявіні від ОБСЄ, другий президент України Леонід Кучма від України, посол РФ Михайло Зурабов від Росії. Крім того, під протоколом стоять підписи тогочасних очільників терористичних "ДНР" і "ЛНР" Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького.