Винятково Росія несе відповідальність за припинення ракетного договору, - НАТО

У НАТО заявили, що винятково Росія несе відповідальність за припинення договору зі Сполученими Штатами про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД)

Про це йдеться в оприлюдненій заяві Північноатлантичної ради, передає "Українська правда".

Зокрема, у НАТО наголосили, що Росія продовжує порушувати ДРСМД. 

"У результаті набуває чинності рішення Сполучених Штатів про вихід з договору, яке повністю підтримують союзники по НАТО", - наголосили в заяві.

У зверненні підкреслюється, що Росія "несе виняткову відповідальність за зупинку дії договору".

"Ми шкодуємо про те, що Росія не продемонструвала готовності і не вжила жодних очевидних кроків для повернення до виконання своїх міжнародних зобов'язань", - зауважують у заяві.

На значні ризики, пов'язані з російською ракетою 9М729, НАТО відреагує виважено і відповідально. В Альянсі домовилися про пакет заходів, щоб гарантувати ефективну позицію стримування і оборони НАТО.

США 2 серпня офіційно залишають російсько-американський Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), який ознаменував собою завершення "холодної війни".

МЗС Росії у п’ятницю офіційно підтвердило, що договір зі США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності припинив діяти.

"2 серпня 2019 року за ініціативою американської сторони припинено дію Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їх ракет середньої дальності і меншої дальності, підписаного в Вашингтоні 8 грудня 1987 року", - йдеться в документі МЗС РФ.