Поставки російського вугілля в Україну в червні впали на 85%, - росЗМІ

Після введення урядом РФ дозвільного порядку експорту вугілля в Україну поставки впали на 85%

Про це повідомляє російське видання Коммерсантъ.

У червні експорт російського вугілля в Україну скоротився в порівнянні з тим же місяцем 2018 року на 750 тис. тонн - до 129,3 тис. тонн. Це випливає з даних Центрального диспетчерського управління паливно-енергетичного комплексу (ЦДУ ПЕК), з якими ознайомився Коммерсантъ. В цілому за півроку поставки скоротилися на 11,1%, або 556 тис. тонн, - до 4,9 млн тонн. У січні-травні поставки росли.

У першому півріччі найбільшими постачальниками вугілля в Україні були шахтоуправління Садкінське (600 тис. тонн), що входить в Южуголь, шахтоуправління Обухівське українського енергохолдингу ДТЕК (684 тис. тонн), Кузбасрозрізвугілля (595 тис. тонн), ТАЛТЕК (555 тис. тонн), Ресурс (491 тис. тонн), Розпадська вугільна компанія (448 тис. тонн). Вугілля вивозилося з шахт Ростовської та Кемеровської областей. У червні обсяги серед названих компаній збереглися у Садкінського (67,2 тис. тонн), Розпадської (38,3 тис. тонн) і Ресурсу (12 тис. тонн), інші гравці зупинили поставки.

Видання зазначає, що, судячи зі статистики, поставки перенаправляються в Білорусь. За даними Белстата, в 2018 році експорт кам'яного вугілля в Україну збільшився в 946 разів, до 588,5 тис. тонн, імпорт з Росії зріс удвічі. За перше півріччя цього року експорт російського вугілля в Білорусь, за даними ЦДУ ПЕК, виріс в 4,5 рази, до 951,3 тис. тонн. Найбільше нарощує поставки Кузбасрозрізвугілля - в 35 разів, до 290 тис. тонн.

Коммерсантъ зазначає, що навряд чи відвантаження через Білорусь повністю компенсували скорочення прямих поставок. У червні по Росії в цілому залізнична погрузка вугілля впала на 7%, до 27,6 млн тонн. У РЖД пов'язували це в тому числі зі зниженням поставок в Україну.