Супрун проти "Глоду": виробники спиртових настоянок платитимуть акциз

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що МОЗ України припинить видавати квоти на продаж етилового спирту виробникам настоянок аби запобігти зловживанню "доступним алкоголем”

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

"Продаж спирту регулюється і на фармацевтичному ринку також. Міністерство охорони здоров'я України визначає квоти для виробництва різноманітних лікарських засобів. І ми отримуємо запити збільшити квоти для виробників настоянок, які позиціонують себе лікарськими засобами. Аби припинити використання ліків як доступного “алкоголю”, МОЗ України припинить видавати квоти на продаж етилового спирту виробникам настоянок. Вже готовий відповідний проєкт постанови. Виробники спиртовмісних настоянок будуть купувати спирт і платити акциз, як це роблять, наприклад, виробники горілчаних напоїв. А ліки залишаться ліками", - написала Супрун.

Вона згадала популярну настоянку глоду, або "бояришника", яку часто п’ють замість алкогольних напоїв, та наголосила, що для того, щоб щось стало ліками, потрібно не тільки виділити корисну активну речовину, а провести низку досліджень та клінічних випробувань.

Натомість такі препарати як настоянки в США та Канаді раніше належали до біологічно активних речовин, а зараз маркуються як препарати альтернативної медицини.

Поза тим, Супрун порадила прихильникам лікування рослинними препаратами заварювати чай з листя та плодів глоду або робити з плодів фруктове желе чи оцет, а не споживати спиртові настої.