Супрун розповіла, як вирахувати наявність надмірної ваги

Т. в. о. міністра охорони здоров'я зазначила, що часто люди зі здоровою вагою вважають себе "жирними" чи "дрищами" і прагнуть себе змінити

Про це Уляна Супрун повідомила у своєму Facebook.

При оцінці ваги слід спиратися на індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон, зазначила виконувачка обов'язків міністра та додала, що сама по собі вага не є достатнім орієнтиром. 

"Здоровий індекс маси тіла - співвідношення ваги до квадрату зросту - коливається від 18.5 до 24.9. Досить багато людей мають насправді здорову вагу, але вважають себе "жирними" (жінки) чи "дрищами" (чоловіки) і прагнуть свою вагу змінити, хоча особливої потреби не має. Надмірна вага визначається ІМТ 25-29.5. Ожиріння має три ступені, і починається із ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18.5, є замалий", - пояснила Супрун.

Для вирахування ІМТ слід поділити вагу (у кг) на зріст (у метрах) в квадраті.

"Співвідношення талії до стегон повідомить нас про загрозу вісцерального ожиріння – талія має бути менша за стегна. В чоловіків це співвідношення має бути 0.9 чи менше, а в жінок – 0.85 чи менше", - зауважила Супрун.

Вона пояснила, що вісцеральне ожиріння — це суттєвий ризик серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та еректильної дисфункції. 

Разом з тим, брак жиру шкідливий і навіть небезпечний для життя. Жирова тканина виділяє чи змінює низку гормонів. В жінок із надто низьким вмістом жиру в тілі може початися дисменорея — порушення менструального циклу чи його припинення.

"Розподіл жиру в тілі значною мірою залежить від спадковості — щільності рецепторів гормонів на різних частинах тіла. Саме це зумовлює, приміром, великий бюст і відсутність тонкої талії в деяких жінок, або худорляві плечі, але досить великі сідниці і ноги в інших. В цьому разі важко "робити талію" або "худнути в ногах" — найкраще, прийняти своє тіло і дбати про здоров’я. В цьому і полягає боді-позитив", - наголосила Супрун.

Головна задача, що перед нами стоїть, це тримати вагу і талію в межах нормальних значень завдяки способам, що не підривають наше фізичне і психічне здоров’я та бюджет.

Серед загроз, які несе надмірна вага, виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я виокремлює такі:
- ожиріння на 180% збільшує ризик раку підшлункової залози; 

- зі збільшенням індексу маси тіла та окружності талії пропорційно зростає ризик раку прямої кишки;

- ожиріння часто призводить до депресії, а депресивний чи тривожний розлади призводять до переїдання та ожиріння;

- у короткотривалій перспективі ожиріння здоров’я не псує. Але що далі, то помітніший його вплив: зростання ризику апное (зупинки дихання уві сні), діабету 2 типу, атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб та порушення роботи нирок. Особливо розвитку хронічних хвороб сприяє вісцеральний жир (внутрішній). А от жир лише стегнах не становить особливої загрози здоров’ю;

- вісцеральне ожиріння в чоловіків призводить до гормональних проблем. В жировій тканині фермент альфа-редуктаза перетворює тестостерон в одну із форм естрогену, жіночого гормону. Вісцеральне ожиріння також збільшує ризик еректильної дисфункції;

- є "метаболічно здорові" люди із зайвою вагою чи ожирінням. Їхні аналізи рівня холестеролу чи маркерів запалення в нормі, але це не привід продовжувати в такому ж дусі. Ожиріння є універсальним фактором передбачення (предиктором) передчасної смерті;

- ожиріння в жінок супроводжує 35-65% випадків синдрому полікистозних яєчників, та збільшує ризик ускладнень протягом вагітності і пологів, та потребу в кесарському розтині.