Світові ринки різко впали на фоні девальвації китайського юаня

Cвітові фінансові та товарні ринки різко просіли слідом за падінням курсу юаня до мінімуму більш ніж за 10 років на тлі погіршення американо-китайських відносин

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

На побоюваннях ескалації торгової війни падають фондові ринки Азії. Японський індикатор Nikkei 225 втратив у понеділок 1,7%, китайський Shanghai Composite - 1,6%, гонконгський Hang Seng - 2,85%.

Індекс найбільших європейських компаній Stoxx Europe 600 падає на 1,85%, ф'ючерси на основні американські фондові індекси опускаються на 1,2-1,7%.

Валюти практично всіх азіатських країн різко дешевшають до долара США. Зокрема, курс індійської рупії впав на 1,3%, південнокорейської вони - на 1,5%.

Валюти інших країн, що розвиваються, також знижуються: мексиканський песо знизився до долара США на 1,25%, південноафриканський ранд - на 0,9%.

Індекс валют emergent markets MSCI EM знизився на 0,8%, рекордними темпами з серпня минулого року.

Прибутковість 10-річних держоблігацій Великобританії вперше впала до менше 0,5%, опустившись до 0,497%. Показник 10-річних бондів Німеччини оновив історичний мінімум на рівні мінус 0,53%. Прибутковість 10-річних US Treasuries зменшилася на 0,1 процентного пункту, до 1,757%, мінімальних за три роки.

Ф'ючерси на залізну руду в Сінгапурі впали в ціні на 8,6%, мідь в Лондоні подешевшала на 1,6%.

Котирування ф'ючерсів на кукурудзу в Чикаго знизилися на 1,7%, на соя-боби - на 0,9% на повідомленнях, що уряд Китаю віддав розпорядження державним компаніям щодо припинення імпорту з США сільськогосподарської продукції.

Навпаки, активне зростання демонструють так звані "захисні активи", включаючи ієну і золото. Вартість унції золота на біржі NYMEX виросла на 0,85%, до 1470 доларів, а ієна до долара зміцнилася на 0,45%, до 106,1 ієни за 1 долар.

Нагадаємо, Китай відповів на загрозу Дональда Трампа про мита, давши юаню впасти до мінімального більш ніж за десятиліття рівня і доручивши державним компаніям призупинити імпорт сільськогосподарської продукції США.