Обмеження м’яса може врятувати планету від потепління, - доповідь ООН

107 вчених з міжурядової групи експертів зі зміни клімату ООН підготували доповідь, де сформулювали необхідні завдання для зупинки зміни клімату

Про це повідомляється у доповіді  ООН "Зміна клімату та землекористування".

Міжурядова група експертів зі зміни клімату стверджує, що зменшення вживання м’яса на 20% та зменшення кількості харчових відходів можуть знизити глобальні викиди в атмосферу та принести суттєву користь довкіллю.

20% зусиль достатньо, щоб зберегти планету від підвищення температури на 2 градуси Цельсія.

“Збалансовані дієти, що містять рослинні харчові продукти … та продукти, що виробляються в стійких і низьких (від викидів парникових газів - ред., ) системах, представляють великі можливості для навколишнього середовища та здоров’я людини”, – йдеться у звіті.

Крім того, харчові відходи сприяють виробленню від 8% до 10% усього обсягу парникових газів. Вирощення свійської худоби дає ще 14,5% загальносвітових викидів, повідомляє Всесвітній фонд дикої природи.

На думку науковців, щоб запобігти потеплінню необхідно, зокрема:

1. Зберігати природні ліси, особливо тропічні. Адже, надлишки вуглекислого газу, які потрапляють в атмосферу в результаті діяльності людини поглинають рослини.

2. Їсти менше м'яса і більше овочів. Тому, що на м'ясо та інші продукти тваринного походження припадає більша частина парникових газів. Найбільш шкідливими щодо впливу на клімат і навколишнє середовище виявилися яловичина і баранина.

3. Зберігати й відновлювати торфовища. Адже, торфосховища теж поглинають вуглекислий газ з атмосфери. Це перешкоджає зростанню температур, тоді як виділення вуглекислого газу або зниження здатності торфовищ до поглинання вуглекислого газу сприяє потеплінню.