Газпрому доведеться укласти договір на транзит газу через Україну на 1,5 -2 роки, - Нацбанк

Російський "Газпром" буде змушений укладати договір із НАК "Нафтогаз України" на після 31 грудня 2019 року. Оскільки “Північний потік-2” ще не готовий, протягом 1,5-2 років через українську газотранспортну систему доведеться прокачувати 50-65 млрд. куб. м газу на рік

Про це написав голова Ради НБУ Богдан Данилишин на сторінці в соцмережі Facebook.

"Тому Росія чинитиме тиск на Україну, щоб примусити до укладення короткострокового транзитного договору. В цьому ключі - й роздача паспортів жителям Донбасу, й обмеження на постачання різних видів палива. Цілком можливе і воєнне загострення на Донбасі", - припускає Данилишин.

Він зазначає, що запуск газопроводу "Північний потік-2", який мав відбутися не пізніше перших днів 2020 року, насправді буде відкладено на 8 місяців. "Тому я думаю, що транзит російського газу через нашу країну в звичайних обсягах здійснюватиметься щонайменше півтора року після початку 2020 року", - пише голова Ради НБУ.

При цьому Данилишин зазначає, що Німеччина не має наміру відмовлятися від підтримки проекту "Північний потік-2", але до 2023 року планує вивести з експлуатації 9 енергоблоків АЕС, через що їй доведеться мало не вдвічі збільшити споживання газу в енергетиці. Крім того, Німеччина в боротьбі за підвищення конкурентоспроможності своєї продукції шукає додаткові шляхи постачань газу, щоб домогтися конкуренції постачальників і зниження його ціни для німецької промисловості.

Водночас Данилишин зазначає, що Україна залишається тільки об'єктом світових "газових розборок", і не можна розраховувати, що влада Німеччини обстоюватиме необхідність збереження транзиту через Україну. За словами голови Ради НБУ, найближчі 1,5-2 роки необхідно присвятити пошуку джерела бодай часткової компенсації тих кількох мільярдів доларів, які держбюджет України припинить отримувати після зниження транзиту до мінімальних значень.

Данилишин додає, що РФ не зможе відмовитися від транзиту мінімальних 10-15 млрд куб м газу на рік через Україну, тому що для стабільних постачань газу до Європи необхідне залучення українських підземних газових сховищ.

  
  • Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу НАК "Нафтогаз України" щодо компенсації за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. Арбітраж присудив сплатити на користь "Нафтогазу" $4,63 млрд.
  • За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити $2,56 млрд. "Газпром" зарезервував $4,7 млрд для штрафу Стокгольмського арбітражу.
  • Станом на кінець травня борг російського монополіста Газпрому перед НАК “Нафтогаз України” після рішення Стокгольмського арбітражу у справах про постачання та транзит газу через пеню перевищив $2,8 млрд.
  • У липні суди Нідерландів і Люксембургу відхилили апеляції "Газпрому" у справах про примусове виконання рішення Стокгольмського арбітражу.