Справа на мільйон. Що відомо про затримання Юрія Гримчака

Пізно увечері, 14 серпня, НАБУ та СБУ затримали у Києві заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака і його помічника.

Їх звинувачують у вимаганні вплив на рішення суддів та чиновників Міністерства культури для прийняття замовлених рішень. Загалом вони нібито вимагали від підприємця суму в $ 1,1 млн.  

За попередніми даними, другий затриманий - брат Юлії Гримчак.

Наразі Юрія Гримчака і його помічника підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах. Їм загрожує позбавлення волі на термін від 5 до 12 років з конфіскацією майна. 


Обшук у квартирі Гримчака

Першою про обшук у квартирі Юрія Гримчака, яка знаходиться за адресою Почайнинська, 35 повідомила дружина заступника міністра - Юлія Гримчак. О 21:05 вона написала на своїй сторінці у Facebook.




У чому звинувачують Гримчака

За даними НАБУ, 15 серпня детективи  НАБУ спільно з представниками Управління спеціальних розслідувань ГПУ та СБУ, за процесуального керівництва прокурорів відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії ГПУ викрили та затримали заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також його помічника за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ч.4 ст.190 ККУ.

Вказані особи нібито за здійснення ними впливу на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави, вимагали від представника юридичної особи неправомірну вигоду в загальному розмірі 1,1 млн дол. США.

Під час одержання частини коштів у розмірі 480 тис. дол. США. вони були затримані "на гарячому".

Кримінальне провадження розслідує спільна слідча група у складі представників НАБУ, СБУ та УСР ГПУ.


Вилучені кошти

Відомство Черниша відхрестилося від хабаря Гримчака

У відомстві Вадима Черниша заперечили, що затримання Гримчака пов'язане із його роботою у міністерства.


Реакція давнього друга Гримчака - Генпрокурора Луценка

Генеральний прокурор України підтвердив затримання Юрія Гримчака на хабарі

Юрій Луценко написав на своїй сторінці у Facebook, що йому соромного за Юрія Гримчака.

"Так, це правда. ГПУ та слідчі СБУ і НАБУ затримали за шахрайське заволодіння понад 1 млн дол мого колишнього помічника і депутата Ю. Гримчака. 

Соромно за нього. 
Але це наочно показує, що в ГПУ - закон один для всіх".
 


     


Дружина Гримчака: З мого чоловіка робити злочинця не зможе ніхто​

Юлія Гримчак каже, що буде намагатися зустрітися із чоловіком

"Зрозуміло, що з мого чоловіка робити злочинця не зможе ніхто. Я поки не можу відповісти на питання, бо намагатимусь зустрітися з чоловіком".

Про це на своїй сторінці у Facebook написала Юлія Гримчак, дружина затриманого заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака.

При цьому вона опублікувала ухвалу про обшук у їхній квартирі.

За повідомленням телеграм-каналу The Newsroom, Гримчака його помічника затримано "на гарячому" під час отримання частини коштів. За офіційним релізом СБУ, йшлося про $480 тисяч, у внутрішніх міжвідомчих документах вказано суму в $50 тисяч. Передача коштів відбувалася, нібито, через довірену особу Гримчака, атошника Олексія Гетьмана, і надалі гроші мали бути поділені між ним, Гримчаком та ще одним помічником заступника міністра на ім'я Ігор Овдієнко. На даний момент підозри в цій справі ще нікому не вручено.

За словами правоохоронців, гроші загальною сумою в 1,1 млн. доларів, за їхніми словами, Гримчак з помічниками вимагали за вплив на рішення судів та лобіювання інтересів забудовника перед чиновниками Мінкульту. Зокрема, в даному випадку йшлося про побудову "багатофункціонального комплексу громадського призначення" та кафе у Печерському районі на Набережному шосе (буферна зона Печерської лаври).

СБУ оприлюднила відео затримання Гримчака.