Вбивство Гандзюк: підозрюваного Левіна затримали в ЄС, але відпустили через відсутність запиту від СБУ, - адвокат

Підозрюваного в участі в підготовці нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна (Москаленка) затримали в одній із країн Європейського Союзу й після допиту відпустили, оскільки СБУ відмовилася подавати документи на його екстрадицію

Про це повідомив адвокат Андрій Мурашкін, передає Інтерфакс-Україна.

"Минулого тижня сталося те, чого так довго вимагали активісти групи "Хто замовив Катю Гандзюк": Олексія Левіна затримала поліція однієї з країн ЄС у рамках договору про надання правової допомоги з Україною. Відразу після затримання Левіна генпрокурор Луценко заявив про те, що до кінця тижня Мангеру (голова Херсонської облради Владислав Мангер) висунуть обвинувачення, і справу передадуть до суду", - написав Мурашкін.

За його словами, Левін після затримання заявив про політичне переслідування в Україні й попросив надати йому статус біженця.

"Левіна допитали і, згідно з практикою країни, в якій його затримали, невідкладно направили для проходження поліграфа. І поліграф підтвердив, що все сказане Левіним є чистою правдою, ніякого стосунку до нападу на Катерину він не має. Після чого європейські правоохоронці дозволили своїм українським колегам провести бесіду з підозрюваним Левіним і запропонували подати запит на його екстрадицію. Однак, поговоривши з Левіним, українське СБУ повідомило, що не подаватиме документів на його екстрадицію - без пояснення причин. У результаті сторона, яка затримала Левіна, була змушена відпустити Олексія на волю", - розповів адвокат.

Раніше повідомлялось, що Левіна оголосили в міжнародний розшук.