Екологи та депутати Європарламенту вимагають заборонити трофейне полювання

Під час Всесвітньої конференції щодо збереження рідкісних видів тварин у Женеві екологи та євродепутати оприлюднили відкритий лист

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Десятки депутатів Європарламенту та представники екологічних організацій закликали заборонити трофейне полювання. У відкритому листі, оприлюдненому 18 серпня в Женеві в рамках Всесвітньої конференції по збереженню рідкісних видів тварин ініціатори звернення закликали внести зміни до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES). 

Екологи також попередили про швидке безпрецедентне скорочення різноманітності видів. За заявою генерального секретаря CITES Івонн Ігєро, продовжувати в тому ж дусі "більше неможливо".

Одна з тем форуму - процвітаюча, особливо в інтернеті, нелегальна торгівля дикими тваринами, що сприяє зникненню видів. Своїм відкритим листом депутати Європарламенту підняли питання про заборону трофейного полювання, хоча спочатку ця тема не стояла на порядку денному конференції в Женеві. 

Автори звернення, понад 50 депутатів і низка представників екологічних організацій, звернули увагу, що заборона на торгівлю тваринами, перерахованими в додатку до Конвенції про охорону видів, не поширюється на мисливські трофеї. За словами захисника прав тварин Едуардо Гонсалвеша, трофейне полювання є "індустрією з багатомільйонним оборотом" і, отже, явно "комерційною". Тому відповідна лазівка в Конвенції повинна бути усунена.

Йдеться зокрема про полювання на диких тварин - носорогів, слонів або левів, що дозволено в багатьох африканських країнах. Практика дозволу туристам полювати за гроші на деякі види тварин піддається критиці. Однак уряди країн, де дозволене подібне полювання, стверджують, що доходи від цього виду діяльності будуть інвестуватися в проекти із захисту тварин.

Конвенція CITES була укладена в 1973 році. Вона регулює міжнародну торгівлю дикими тваринами і рослинами. Наразі до списку входять близько 5 тис. тварин і 29 тис. видів рослин. На конференціях держав-членів Конвенції повинні уточнюватися списки видів, до яких застосовуються торговельні обмеження. У цьогорічній конференції, яка триватиме 12 днів, беруть участь представники більш ніж 180 країн-учасниць Конвенції.