Нібито МОЗ рекомендує: українців попереджають про шахраїв, які продають незареєстровані препарати

Уже не вперше шахраї намагаються видати незареєстрований препарат за "ліки", що нібито "рекомендує МОЗ України/міністр". Такі препарати продаються незаконно і МОЗ України не рекомендує їх

Про це повідомляє прес-служба МОЗ у Facebook.

У відомстві підготували інструкцію, як не потрапити у пастку шахраїв:

Перевірте, чи ліки не підробні

В Україні можна продавати лише ті ліки, які пройшли спеціальну перевірку та мають державну реєстрацію. Перевірити наявність державної реєстрації препарату можна тут.

Якщо ви виявили, що ліки не зареєстровані у Реєстрі, повідомте про ймовірні правопорушення у Держлікслужбу, а також зверніться до Поліції.

Зверніть увагу на джерело інформації

Зверніть увагу, на яке джерело посилається новина з “дивовижними ліками”. Як правило, шахраї створюють сайти-підробки - звертайте увагу на адресу сайта. Часто сайти-підробки мають лише одну сторінку - спробуйте зайти на інші сторінки сайту.

Зверніть увагу, яким чином вам пропонують придбати ліки

Згідно з законом торгівля лікарськими засобами здійснюється виключно через аптечні заклади і не може здійснюватися дистанційно та шляхом електронної торгівлі, а також поштою і через будь-які заклади, крім аптечних, та поза ними.

Зверніть увагу на формулювання

Формулювання на кшталт “спеціальна ціна від Міністерства охорони здоров’я” - це фейк. Ціни на ліки регулює вільний ринок, вони формуються з урахуванням багатьох факторів.

Якщо ви маєте серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи діабет ІІ типу - скористайтеся урядовою програмою “Доступні ліки” та отримайте ліки безоплатно або з невеликою доплатою. Для цього треба звернутись до свого сімейного лікаря і отримати рецепт.