"Шоковані та збентежені": в "Ощадбанку" відреагували на дискваліфікацію Нацбанком членів наглядової ради

В "Ощадбанку" назвали рішення НБУ про дискваліфікацію 5 членів наглядової ради "безпрецедентним викликом реформі корпоративного управління держбанків"

Про це повідомляється на сайті "Ощадбанку".

У заяві "Ощадбанку" зазначається, що члени наглядової ради "Ощадбанку" шоковані та збентежені рішенням НБУ дискваліфікувати п’ять членів наглядової ради "із бездоганним досвідом роботи і репутацією без пояснення причин". 

"За відсутності пояснення можна зробити висновок лише з опублікованого сьогодні релізу НБУ, що реальною причиною відхилення кандидатур стало невдоволення деяких членів комісії НБУ недавнім рішенням ради продовжити трудовий контракт із головою правління "Ощадбанку" Андрієм Пишним. Ми очікували, що відповідно до загальновизнаних стандартів об'єктивності і належного проведення процесу комісія НБУ оприлюднить причини, з яких п'ятеро з нас були дискваліфіковані, щоб дозволити нам хоча б спростувати ці заперечення. Навіть дискреційні повноваження мають здійснюватись не в самовільній манері, а відповідно до критеріїв справедливості", - наголосили в "Ощадбанку".

Зазначається, що рішення "Ощаданку" було прийнято в повній відповідності зі статутними повноваженнями відповідно до законодавства України та Статуту "Ощадбанку" та при повній обізнаності Національного банку України про всі етапи його прийняття. 

"Рішення Національного банку України про нашу дискваліфікацію є, на нашу думку, порушенням закону та може мати небажані наслідки у вигляді зриву реформ корпоративного управління в Україні на стадії становлення", - зауважують у заяві.

Зазначається, що "Ощадбанком" було встановлено високі, з урахуванням міжнародних стандартів, кваліфікаційні вимоги до голови правління та залучено міжнародних фахівців з пошуку керівного персоналу для проведення оцінювання голови правління "Ощадбанку" Андрія Пишного на відповідність цим вимогам. Після ретельної перевірки було повідомлено, що голова правління відповідає встановленим критеріям або перевищує їх і має здатність рухати банк до реалізації стратегії і місії. 

"Якби ми не схвалили цю оцінку, було б оголошено відкритий конкурс для пошуку нового голови правління, оскільки ця посада стала б вакантною. Жодних заперечень з боку представника НБУ на засіданні наглядової ради щодо процедур та по суті висловлено не було. Ми переконані в правильності і законності всіх наших рішень", - додали у зверненні.

Також зазначається, що подібне рішення необґрунтовано перекреслює репутацію на внутрішній та міжнародній арені, що є головним активом всіх директорів та наглядових рад у будь-якій компанії світу. 

"Ми твердо впевнені, що рішення кваліфікаційної комісії НБУ не має жодних правових підстав, є упередженим та необ'єктивним. Зараз ми звернулись із офіційним листом до Ради НБУ з вимогою запобігти цим неналежним діям стосовно членів наглядової ради системного українського банку", - додали в "Ощадбанку".

16 серпня Нацбанк не погодив кандидатури більшості членів ради "Ощадбанку"