Членам "ЛНР/ДНР", які готували позови проти України до ЄСПЛ, оголосили підозри

На окупованих територіях створили незаконні організації, зокрема "Спеціальна комісія з фіксації та збору доказів військових злочинів української влади на Донбасі" та "Громадська організація "Справедливий захист"

Про це повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос під час брифінгу

Зазначається, що ці "організації" фіксували та розслідували так звані злочини  геноциду, злочини проти людяності, військові злочини, які начебто вчиняються Україною.

Учасники цих "комісій" організували отримання заяв від місцевих мешканців, що загибель їх родичів, отримання ними тілесних ушкоджень, каліцтв, знищення та пошкодження майна та житла, відбулося внаслідок умисних дій ЗСУ за наказами Києва.

В подальшому зібрані матеріали використовувались для подачі позовних заяв до Міжнародного кримінального суду (МКС) та ЄСПЛ, зазначаючи в якості відповідача Україну.

За період з тільки 2018-2019 років від імені мешканців окупованих територій Донецької області підготували та направили 1539 позовів до цих судів.

Допитані у ході розслідування підписанти цих позовів не підтвердили своє авторство та наголосили, що не знають нічого щодо участі ЗСУ у здійснених обстрілах мирного населення.

Про підозру повідомили голові та активному члену "Спеціальної комісії з фіксації та збору доказів військових злочинів української влади на Донбасі", "Міністру закордонних справ "ДНР", "уповноваженому з прав людини ДНР", а також голові та члену ГО "Справедливий захист" за ч. 1 ст. 258-3 ККУ (Створення терористичної групи чи терористичної організації).