Джонсон попросив ЄС переглянути угоду про Brexit

Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон запропонував Євросоюзу змінити положення угоди про вихід його країни з блоку

Про це йдеться у листі Джонсона до голови Європейської ради Дональда Туска, доступному на сайті британського уряду.

"Дата виходу Об’єднаного Королівства з Європейського Союзу, 31 жовтня, швидко наближається. Я дуже надіюся, що ми вийдемо з ЄС із угодою. Я Вам особисто гарантую, що мій уряд енергійно та наполегливо працюватиме, щоби досягти цієї угоди. Це наш пріоритет. Враховуючи це, я би хотів викласти нашу позицію з деяких ключових аспектів угоди, зокрема щодо механізму так званого "бекстоп" для кордону з Ірландією, який є в попередньому варіанті угоди. Дозвольте мені виокремити 3 головні міркування", - пише у листі Джонсон.

Перш за все, британський прем’єр пропонує скасувати "бекстоп" - механізм, покликаний запобігти поверненню фізичного кордону між Північною Ірландією та Ірландією після Brexit. Джонсон стверджує, що саме через проблеми з цим механізмом, який він назвав "антидемократичним" Палата громад тричі не змогла затвердити умови виходу країни з ЄС. Він вважає, що чинний варіант "бекстопу" поставить країну перед вибором — залишитися в Митному союзі ЄС чи "побачити, як Північна Ірландія буде відокремлена від економіки країни в багатьох сферах". Прем’єр додав, що якщо в ЄС розглянуть альтернативи «бекстопу», то їм вдасться знайти варіант, який не суперечить угоді. Він наголосив на необхідності відсутності жорстких кордонів між Євросоюзом і Великою Британією.

Раніше новий прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що Brexit відбудеться без укладення угоди з Брюсселем, якщо європейська сторона відмовиться переглянути ці домовленості.

Згідно з опитуванням, більшість британців підтримує Brexit "за будь-яку ціну".