Інвестори з Туреччини просять владу захистити їхні права в Україні

В Україні набирає обертів інвестиційний скандал. Турецькі інвестори звернулись до Президента України Володимира Зеленського з проханням захистити їхні багатомільйонні інвестиції в Україну

Український підприємець Руслан Євстаф’єв звинувачує турецьких партнерів у тому, що вони витискають його з агробізнесу. У своєму коментарі ЗМІ 21 серпня 2019 року він заявив, що ще у 2009 році він один вклав гроші у будівництво олійного заводу у Дніпропетровській області, а тепер його усунули від спільного управління бізнесом.

Турецькі інвестори вже заперечили заяву Євстаф’єва і звернулись до Президента України В. Зеленського з проханням захистити їхні багатомільйонні інвестиції в Україну.

В ексклюзивному коментарі “Еспресо” Мюджахіт Тюрккан, один з турецьких інвесторів та співвласник компанії “ІК Актив”, сказав, що завдяки зусиллям, в першу чергу, турецьких партнерів вдалося з нуля створити успішне підприємство. Та з кінця 2017 року, за словами пана Тюрккана, український партнер, Руслан Євстаф’єв, робить все, аби незаконно відібрати в них бізнес: “Він ініціював ряд судових справ проти компанії та турецьких партнерів за завідомо безпідставними позовами, але ми всі їх виграли. Він фальсифікує документи, порушуючи Закон, - каже Мюджахіт Тюрккан. - Як тільки ми усвідомили, що це рейдерська атака, ми звернулися до турецької влади. З цих питань я також неодноразово звертався до державних органів України. Однак вказані звернення виявилися безрезультатними. Крім того, колишній партнер видалив з реєстру юридичних осіб інформацію про те, що він та його дружина у 2009 році передали частину своїх часток турецьким партнерам. Натомість у Реєстрі з’явився запис, що він - директор компанії, який володіє її 60%, а його дружина – 40%”.

За словами бізнесмена, зараз все виглядає так, ніби турецькі партнери ніколи не були власниками підприємства.

Позицію українця також спростовує його дружина Ольга Євстаф’єва, яка розділяє позицію інвесторів з Туреччини та не згодна з діями свого чоловіка.

“По завершенню імпорту обладнання, ми стали помічати, що Руслан витісняє турецьких партнерів від діяльності компанії, що в принципі головною причиною корпоративного конфлікту”, - розповідає Ольга.

“Коли мають місце такі випадки, нові інвестори, які планують працювати в Україні, не хочуть сюди їхати, - зазначає Расім Бекмезджі, Голова Ділової ради Туреччини та України. – У цілому, такі ситуації шкодять іміджеві України. А відновити репутацію доволі складно".

Нагадаємо, 8 серпня під час візиту до Стамбулу президент Володимир Зеленський запропонував турецьким бізнесменам активніше інвестувати в Україну і особисто гарантував захист їхніх грошей.

Турецькі інвестори - співвласники ТОВ "ІК Актив" закликали українську владу виконати свою обіцянку – захистити їхні інвестиції та відновити право власності на підприємство. Стверджують, що від цього залежить те, як на Україну дивитимуться інші закордонні інвестори.