Питаннями свободи слова займатиметься "комітет-монстр", - Геращенко

22 серпня новообраний депутат від фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко висловила здивування щодо того, що з Комітету з питань свободи слова вилучають всі профільні позиції

Про це повідомила Ірина Геращенко під час зустрічі з журналістами, передає Еспресо.TV.

"Як опозиція майбутня ми будемо претендувати на ті комітети, які традиційно в демократичних європейських країнах очолює опозиція. Комітети, які мають контролюючі функції. В першу чергу мова, звичайно, йде про регламентний комітет, про комітет свободи слова, про посаду віцеспікера, де так сама мусить бути представник опозиції для того, щоб використовувати цю можливість публічного донесення позиції до громадян України", - заявила Геращенко.

Крім того, вона наголосила, що "ЄС" наполягає на пропорційному формування комітетів.

"І так само ми наполягаємо на пропорційному формуванні керівництва комітетів і сьогодні ці питання не обговорювалися, але неодноразово наша політична сила наголошувала, що пропорційний і фаховий підхід до формування керівництва комітетів. Ми пропонуємо в цьому контексті Михайла Забродського, як найкращого керівника Комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки", - наголосила вона.

Геращенко зауважила, що вперше в історії Верховної Ради України вилучають всі профільні позиції з Комітету з питань свободи слова.

"І ви знаєте, я хочу сказати, що я, як представник "ЄС" - демократичної опозиційної політичної сили, звернула увагу колег на таку дивину, яка буде цікава для журналістів. Вперше в історії ВР України з Комітету з питань свободи слова, з предметів його відання, вилучають насправді всі профільні позиції. Навіть питання висвітлення діяльності Верховної Ради України", - сказала вона.

За словами депутатки, за важливі профільні комітети тепер відповідатиме "комітет-монстр".

"Вилучене питання, навіть, я вже зауважила, висвітлення діяльності Верховної Ради України, вилучено питання відання електронних засобів масової інформації мережі інтернет, вилучено питання рекламної діяльності, і все це передається в "Комітет монстр", мега-комітет з питань гуманітарної політики та інформаційної політики", - пояснила депутатка.

"Мені здається, що таке вихолощення, воно може зробити з Комітету свободи слова, такий знаєте, ритуальний комітет, де буде, звичайно, його керівництво, будуть приходити журналісти з запитаннями. (Але - ред., )там тепер в цього комітету незрозумілі його функції по предмету відання законопроєктів по яким мусить фахово займатися цей комітет. І я була проти цього та інші фракції, які не належать до правлячої більшості. Зокрема, (партії - ред.,) "Батьківщина", і "Голос", і, навіть "Опозиційна плітформа - За життя", і, на жаль, ця позиція не була почута", - резюмувала вона.

Геращенко додала, що найближчим часом "ЄС" оприлюднить кандидатів на віцеспікера.