Обвинувачуваного в організації вбивства журналіста і активіста Євромайдану Сергієнка відпустили з СІЗО

У четвер, 22 серпня, Городищенський райсуд Черкаської області відпустив із СІЗО під домашній арешт Вадима Мельника, якого обвинувачують в організації вбивства журналіста, учасника Революції Гідності Василя Сергієнка

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Термін утримування Мельника під вартою спливає 24 серпня. Через це прокурор Вікторія Дідич подала клопотання про продовження його арешту ще на два місяці. Прокурор обґрунтувала це тим, що на свободі обвинувачений може сховатися, вплинути на потерпілих і свідків.

Сам Мельник заявив, що не визнає своєї провини і не збирається тікати в разі звільнення. Його адвокати Олександр Шадрін і Валерій Добраниця заявили, що, на їхню думку, прокурори не довели існування ризиків, які озвучили. Захисники Мельника клопотали про звільнення його під заставу у 153 тис. грн.

Судді відхилили обидва клопотання і змінили Мельнику запобіжний захід на домашній арешт. Обґрунтування такого рішення наразі невідоме - головуюча суддя Людмила Синиця оголосила лише резолютивну частину рішення.

До зміни запобіжного заходу Мельник безперервно перебував під арештом із 18 травня 2017 року.

Крім того, прокурори клопотали про продовження на два місяці арешту обвинувачуваному у виконанні вбивства Володимиру Воронкову та про зміну запобіжного заходу з домашнього арешту на утримування під вартою Віктору Горбенку та Роману Недибалюку, обвинувачуваних у виконанні викрадення журналіста. Судді залишили під арештом Воронкова, проте відхилили клопотання по Горбенку і Недибалюку - вони залишаються під цілодобовим домашнім арештом.

Активіста Євромайдану в Корсунь-Шевченківському журналіста Василя Сергієнка вбили у квітні 2014 року. Його викрали з двору власного будинку, а наступного дня тіло знайшли в лісі за 15 км від міста зі слідами тортур.

З 2015 по 2017 роки за підозрою у вбивстві затримали 5 осіб: Володимира Горбенка, Валентина Завражина, Романа Недибалюка (обвинувачуються у викраденні), Володимира Воронкова (обвинувачується у вбивстві) і власника київського спортклубу "Тай" Вадима Мельника (обвинувачується в організації злочину). Ще двоє фігурантів справи - Андрій Іносов, якого підозрюють в організації викрадення, і Валерій Федоров, якого вважають ще одним виконавцем вбивства, - перебувають у розшуку.

Підозри в замовленні злочину наразі не оголошували. Кримінальну справу щодо замовників розслідує управління спецрозслідувань ГПУ. Судові засідання почалися в січні 2016 року. З того часу справа переходила від одного райсуду Черкащини до іншого, змінилося 14 колегій суддів.