ЦАГАЛ попередив атаку Ірану на Ізраїль з Сирії за допомогою дронів

В ніч з 24 на 25 серпня 2019 року літаки ізраїльських ВПС завдали ударів по декількох об'єктах під Дамаском в районі села Акраба

Про це, всупереч усталеним правилам, повідомила прес-служба Армії оборони Ізраїлю. Зазвичай офіційні інстанції не коментують авіаудари в сусідніх країнах, передає Еспресо.TV з посиланням на 9 канал ізраїльського ТБ.

Згідно з отриманими розвідданими, на цих об'єктах іранський спецназ "аль-Кудс", що в складі Корпусу вартових Ісламської революції відповідає за закордонні операції та диверсії, готував партію безпілотних мультикоптерів, які мали були нанести удар по цілях на ізраїльській території.

Як уточнив прес-секретар ЦАГАЛу бригадний генерал Ронен Манеліс, ізраїльські військові давно відстежують діяльність підрозділу Касема Сулеймані, командира "Кудсу", зі створення повітряної загрози для єврейської держави. Тож удар було нанесено по "декількох об'єктів в районі Акраби, в яких є іранські бойовики і бойовики проіранських шиїтських угрупувань, що працюють з інвентарем, призначеним для цієї диверсії".

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньягу, який займає також пост міністра оборони, перебував вночі в тель-авівському приміщенні Генштабу, де ним проводилися наради з представниками армійської верхівки.

В районі сирійського кордону досі оголошено підвищену військова готовність. У північній частині країни розгорнуті додаткові комплекси ПРО "Залізний купол" на випадок іранської або сирійської атаки, якщо така буде.

Водночас, в армії Ізраїлю не повідомляють про кількість мультикоптерів й не конкретизують об'єкти, на які націлилася іранська диверсійна служба.

Згідно з повідомленнями сирійських ЗМІ, при ударі ізраїльських ВПС загинула одна людина. Це не військовий.

Як розповідає портал Vesty.co.il, мотивом дій офіційного Тегерану в даному випадку є бажання помститися за серію нещодавніх успішних повітряних ударів ЦАГАЛу в Іраку, підчас яких було знищено склади з іранськими ракетами і зброєю, що призначалося для відправки в Сирію та Ліван.

"Склади були розташовані на базах проіранських шиїтських формувань, представники яких стверджували, що удар був нанесений з безпілотників, запущених з ізраїльської території", - зазначають журналісти.