У Львові відбудеться "Школа перфомансу"

З 1 по 7 вересня у Львові "Інститут актуального мистецтва" організовує ШКОЛУ ПЕРФОМАНСУ, що базується на понад десятирічній традиції фестивалю акціоністського мистецтва – Дні мистецтва перфоманс у Львові, і надалі залишається єдиною професійною освітньою платформою в Україні

ШКОЛА ПЕРФОМАНСУ – це незалежна відкрита лабораторія, що серед інших фестивалів цього жанру вирізняється трактуванням освітнього процесу як основи розвитку мистецтва дії.

 Від 2009 року Школа Перфомансу змінилася — і постійно змінюється. Організатори пов’язують це з різними факторами: тенденції розвитку жанру перфоманс у світі, трансформація як мистецької ситуації в Україні, так і бачення ролі Школи.  Школа дає структуроване знання, пропонує цілісний цикл, що складається з теорії, практики та спілкування молодих художників із досвідченими перфомерами. Нині місія ШКОЛИ  – досліджувати свідомість, підсвідомість, образність, тобто все те, що спонукає до творення художника, який працює у форматі contemporary. A перфоманс як динамічний, реактивний, сучасний жанр дуже сприяє цьому. 

"Правильна пропорція між заходами Школи перфомансу та презентаціями митців, що походять з різних країн і мистецьких середовищ, призвела до створення єдиного організму, що базується на взаємозв’язках мистецтва та практичного навчання. Школа перфомансу у Львові - це модельний приклад навчання за допомогою методу майстер-класів, який все частіше проникає у освітні стратегії художніх навчальних закладів Європи і світу"  (Януш Балдиґа, куратор Школи перфомансу)

Цього року навчання проводитимуть досвідчені митці, котрі будуть зосереджувати свою увагу на індивідуальному та груповому творчому процесі:  Януш Балдиґа з Польщі, Аня Ібш з Німеччини, Кінерет Хайя Макс з Ізраїлю. Програму Школи доповнить лекція-перфоманс Володимира ТОПІЯ «Перебування… між тут і «там» та лабораторне дійство Володимира Кауфмана "Анатомія перфомансу".

Школу супроводжуватимуть  виступи перфомерів  з України – Михайло Барабаш, Юрій Штайда, Zabih, з Польщі - Януш Балдиґа (Janusz Bałdyga), Ришард Луґовскі (Ryszard Ługowski), Ярослав Першко (Jarosław Perszko), з Іспанії – Ізабель Леон (Isabel León), Маріо Монтойя (Mario Montoya), а також Вілаван Віанґтонґ (Wilawan Wiangthong) з Тайланду, Кінерет Хайя Макс (Kineret Haya Max) з Ізраїлю та Аня Ібш (Anja Ibsch) з Німеччини.  Всі перфоманси – вільні для споглядання.