64% виборців Зеленського дивилися серіал “Слуга народу”, найменше глядачів серед виборців Бойка - дослідження

Головну причину непередбачуваної перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах громадяни вбачають у тому, що люди хотіли радикального оновлення влади – так вважають 55% опитаних

Про це свідчить дослідження громадської думки населення України, проведене Фондом “Демократичні  ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 серпня 2019 року.  

Окрім того, до вагомих чинників опитані віднесли небажання  людей, щоб президентом залишався Петро Порошенко (39%), і те, що Зеленський - “нове обличчя”, не задіяний в корупції та інших подібних речах (34%).

 Виборці Зеленського (першого туру) вважають, що він переміг на виборах тому, що люди хотіли радикального оновлення влади (69%) і тому, що він “нове обличчя, не задіяний в корупції та інших негативних речах (46%). 

Виборці Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка та Ігоря Смешка бачать спільні причини  голосування за Зеленського – прагнення оновити владу та небажання залишати президентом Петра Порошенка. 

А от виборці Петра Порошенка певні, що виборці  проголосували за Зеленського, бо керувалися емоціями, а не розумом і тому, що ототожнювали його з героєм фільму “Слуга народу”. 

Серіал “Слуга народу” ще до початку виборчої кампанії дивилися  50% українців, 85% дивилися виступи 95-го кварталу. Найбільше дивилися цей серіал виборці Володимира Зеленського (64%), найменше – виборці Юрія Бойка (35%)".

Опитування проводилося в 103 населених пунктах  у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюється Україною.  Усього було опитано 2040 респондентів, які за своїми характеристиками представляють доросле населення України (старше 18 років). Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.