Юрій Шухевич: 29 серпня - вшанування чи підступний реванш?

Можливо, найближчим часом попробують переконати нас, що взагалі ця війна, це не війна з Росією, а внутрішній конфлікт

Про це пише народний депутат Ради 8 скликання, політв’язень, син головного командира УПА, Юрій Шухевич на своїй сторінці у Facebook.

Зеленський в своєму виступі в день Незалежності зазначив, що він своїм указом оголошує 29 серпня Днем пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

“29-го серпня є днем Іловайської трагедії. У цей день москалі підло і підступно розстріляли наших вояків під Іловайськом. Це дійсно трагедія, трагедія рівна Крутам, з тою різницею, що під Крутами загинула горстка юнаків у боротьбі проти переважаючих численно банд Муравйова. А тут під Іловайськом була просто розстрільна яма, у яку клали наших обеззброєних вояків”, - зазначає він.

“Чому 29 -го серпня? Тому що 29-го серпня це день трагедії, яка ще кровоточить у нашому суспільстві: болем стискається серця у побратимів загиблих, невиплаканий біль, матерів, дружин, сестер і дітей полеглих під Іловайськом. І тому легко цим болем прикрити свої справжні наміри, а вони такі: помститись нам за нашу відмову від совкового свята 23 лютого, дня Червоної Армії, і встановлення Верховною Радою VIII скликання іншого дня пам'яті всіх тих, хто зі зброєю в руках боровся за волю і незалежність України, день 14 жовтня, День Покрови Пресвятої Богородиці”, - пише Шухевич. 

На його думку, у цей день ми відзначаємо пам'ять всіх живих і полеглих, які боролися зброєю в руках за волю і незалежність України протягом сторіч, від Війська Запорізького до борців за волю України у Визвольних Змаганнях 1917-1921 років, січовиків Карпатської України, повстанців Наддніпрянщини та повстанців УПА, які в 40-50-их роках поливали своєю кров'ю простори України, а також і тих, які і сьогодні продовжують відстоювати суверенітет і територіальну цілісність України у протиборстві з Росією.

“І ця помпезність, з якою Зеленський з командою хочуть відзначати цю дату, свідчить лише про одне, що вони хочуть сьогоднішніх вояків відірвати від довжелезного ланцюга історичних подій і боротьби. Хочуть відірвати навіть від тих, які проливали свою кров під Дебальцево, у Донецькому аеропорті та під Авдіївкою. під гучними фанфарами поховати справжню суть цієї боротьби, перекреслення української історії”, - застерігає він .

“І не дивуйтеся, що, можливо, найближчим часом попробують переконати нас, що взагалі ця війна, це не війна з Росією, а внутрішній конфлікт”, - додає Шухевич.