Гомосексуальність не зумовлюється якимось одним геном, - Science

Генетичний аналіз даних пів мільйона людей дозволив дійти висновку, що немає жодного гена, який би відповідав за гомосексуальність людей. Під час дослідження, результати якого оприлюднені в часописі Science, були вивчені дані з Біобанку Великої Британії і американської біотехнологічної компанії 23andMe

Вчені виявили деякі генетичні комбінації, пов'язані з одностатевими стосунками, але генетичні фактори лише на чверть визначали гомосексуальну поведінку, розповідає Еспресо.TV з посиланням на ВВС.

Загалом дослідники просканували геноми 409 тисяч людей, зареєстрованих у британському проєкті Біобанк, і 68 500 людей, зареєстрованих у генетичній компанії 23andMe.

Учасникам дослідження також ставили запитання про стать їхніх партнерів.

Зрештою дослідники з Гарвардського університету і Массачусетського технологічного інституту дійшли висновку, що від 8% до 25% гомосексуальної поведінки людей у суспільстві визначаються генетичними факторами - але не якимось одним геном.

Натомість вчені з'ясували, що із потягом до людей своєї статі пов'язані 5 комбінацій генів. Одна з них пов'язана з нюхом, інша - зі статевими гормонами. Але разом вони визначали менш як 1% гомосексуальності.

За словами професора Інституту генетики Каліфорнійського університету Девіда Кьортіса, "це дослідження явно демонструє, що не існує такого поняття, як "ген геїв".