Новий міністр Дубілет розповів про перші перемоги в боротьбі з рейдерством

В Україні відкриті дані про юридичних осіб (ЄДР) почали публікуватися щодня, а не щотижня

Про це міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет написав у Facebook.

За його словами, рейдерство виражається в тому, що у компанії раптом помінялися власники або директори в той час, як реальні власники про це нічого не знають. В Україні є кілька компаній, які дозволяють безкоштовно відстежувати такі зміни - OpenDataBot, ПриватБанк, YouControl, LIga, Vkursi.

"І якщо раніше жертва рейдерства міг дізнатися про несподівані зміни в своїй компанії з запізненням до тижня (за цей час компанію можуть "віджати" ще більше - забрати активи, перепродати і т.д.), то тепер затримка буде до одного дня", - написав міністр.

Дубілет порадив всім власникам бізнесу безкоштовно підписатися на один із сервісів, перерахованих вище, "щоб спати трохи спокійніше".

Зазначається, що інформування про зміну даних тепер працює для всіх компаній, а не тільки тих, хто підписався: OpenDataBot тепер розсилає СМС всім, по кому відбулися зміни (телефон береться з того ж ЄДР, тому важливо, щоб там були реальні контакти), а ПриватБанк - по всім своїм клієнтам.

Якщо ж компанію "рейдернули", то в Україні запустили можливість подавати скарги в Антирейредскую комісію в електронній формі через iGov.

Дубілет пояснив, форма на  iGov створена таким чином, що її неможливо неправильно заповнити навіть без юристів.

"Більш того, вона надходить в роботу комісії миттєво", - додав міністр.