Бабак анонсувала роботу фонду, що зменшить платіжки за тепло щонайменше вдвічі

Голова міністерства розвитку громад та територій анонсувала початок роботи фонду енергоефективності

Про це Альона Бабак сказала 24 каналу.

Завдяки роботі фонду енергоефективності, на думку міністерки, вдасться модернізувати багатоквартирні будинки українців та суттєво зменшити оплату за найдорожчу комунальну послугу – теплопостачання.

Вона повідомила, що в Україні 80% багатоквартирних будинків потребують модернізації у плані підвищення енергоощадності.

Раніше держава підтримувала лише програму "теплих кредитів". Ця програма, каже Бабак, була ефективною, але вона пропонувала лише короткострокові рішення – заміну вікон, невеликі утеплення стін чи фасаду. Натомість Фонд відкриває фінансування комплексних проектів модернізації через програму Енергодім.

"Ми очікуємо, що завдяки роботі фонду скоротиться споживання енергії багатоквартирними будинками – від 20 до 60%. Це означає, що платіжки за найдорожчу комунальну послугу теплопостачання можна зменшити у два, а, можливо, навіть у більше разів", – наголосила Бабак.

За 5 років роботи фонду, як очікує уряд, енергоефективними стануть щонайменше 16 тисяч будинків. А це зекономить для держави 1,5 млрд кубометрів газу.

"Наше завдання – оголосити про початок роботи фонду і поінформувати усіх мешканців будинків, як вони можуть скористатися його послугами", – підсумувала очільниця Міністерства розвитку громад та територій.