Джонсон програв ключове голосування у парламенті щодо Brexit

Палата громад парламенту Великої Британії зробила перший крок до того, щоб заблокувати плани голови уряду Бориса Джонсона вивести країну з ЄС 31 жовтня без угоди

Про це повідомляє ВВС.

Нижня палата в ніч на середу проголосувала за рішення взяти під контроль порядок денний, що означає, що вони зможуть поставити на голосування законопроєкт, що вимагає від уряду добиватися нового відтермінування виходу Британії.

Зазвичай порядок денний формує уряд. Але вчора Джонсон втратив більшість у британському парламенті, після чого 328 депутатів проголосували за зміну процедури, проти висловився 301 депутат. Проти планів уряду проголосували не тільки опозиційні партії, але й 21 депутат від правлячої Консервативної партії.

У середу депутати планують внести на розгляд міжпартійний законопроєкт, який змусить прем'єр-міністра просити ЄС про відстрочку Brexit до 31 січня, якщо парламентарі не схвалять нову угоду або не проголосують за вихід без угоди до 19 жовтня.

Після голосування прем'єр-міністр Борис Джонсон сказав, що висуне пропозицію про дострокові загальні вибори. Уряд має намір призначити вибори на 15 жовтня, однак для цього також потрібна згода парламенту, причому необхідно дві третини голосів.

Також відзначимо, що вибори можуть пройти за два дні до саміту ЄС, присвяченого Brexit.