Росія виплатила борг перед Радою Європи за 2018 та 2017 роки

Росія сплатила понад 54 млн євро заборгованості перед РЄ за внесками в бюджет організації

Про це заявив генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд в інтерв’ю Schweizer Radio und Fernsehen.

"Росія щойно повністю виплатила свої невиплачені внески. Це приємно. Утім ці виплати не були причиною, через яку ми хотіли повернути Росію як повноправного члена в Раду Європи. Ми хотіли знову мати можливість відстоювати інтереси російських громадян у Росії", - сказав Ягланд.

Коментуючи, чому ж Росію повернули до ПАРЄ, генсек зауважив, що "більшість людей усвідомило, що так не може тривати далі".

"З одного боку, Росія мала підкорюватись рішенням Європейського суду з прав людини, але не мала права голосу, якщо Парламентська асамблея Ради Європи обирала судей. Це так не працює", - додав Ягланд.

Офіційний представник генерального секретаря Ради Європи Даніель Гольтген підтвердив ТАСС виплату майже всієї суми заборгованості.

"Я можу підтвердити, що гроші за 2018 і 2017 роки (54,7 млн євро) були на 97% перераховані станом на сьогоднішній ранок", - сказав він.

26 червня Парламентська асамблея Ради Європи погодилася повернути росіян без жодних санкцій. Проте ПАРЄ відклала затвердження повноважень РФ до висновку Венеціанської комісії про статус депутатів Державної думи РФ, обраних із голосами кримчан.