АМКУ зобов'язав холдинг Фірташа розділити активи з виробництва добрив

Антимонопольний комітет зобов'язав холдинг Ostchem, що входить до складу фінансово-промислової групи компаній Group DF Дмитра Фірташа, розділити активи своїх виробників азотних мінеральних добрив

Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв у Facebook.

Таке рішення комітет ухвалив після виявлення порушень з боку компаній "Сєвєродонецьке об'єднання Азот", "Азот" і "Рівнеазот", що входять до холдингу. 

"Сьогодні, 5 вересня 2019 року, Антимонопольний комітет ухвалив рішення примусово поділити групу компаній OSTCHEM Дмитра Фірташа у частині виробників азотних мінеральних добрив та накласти на "НФ Трейдінг Україна" штраф у розмірі 107 млн грн", - написав Терентьєв.

У АМКУ зазначають, що з 2014 по 2017 рік вказані компанії зловживали монопольним становищем на ринку первинного продажу азотних міндобрив. За даними комітету, до порушень також причетне ТОВ "НФ Трейдінг Україна". АМКУ ухвалив оштрафувати цю компанію на 107 млн грн.

Йдеться про систематичний перепродаж усередині групи за завищеними цінами природного газу, який є основною сировиною у виробництві добрив. Це призвело до завищення собівартості виробництва добрив і підвищення ціни.

Терентьєв додав, що заводи холдингу Ostchem безпідставно зупиняли роботу з березня по червень 2017 року (сезон весняно-польових робіт), що призвело до недопостачання товару аграріям. 

"АМКУ вважає, що якби три основних вітчизняних заводи-виробника азотних мінеральних добрив конкурували між собою, а не діяли як один суб’єкт – група OSTCHEM, встановлені зловживання були б неможливими", - - підкреслив голова комітету.

З урахуванням тривалості та істотності порушення, його негативного впливу на аграрний ринок держави, та з метою ефективного припинення зловживання монопольним становищем до заводів групи застосовано санкцію у вигляді примусового поділу, який має відбутися впродовж 9 місяців з дати одержання цього рішення.