Обладнання для Нацради за 100 млн не відповідає спеціалізації, - Герасим'юк

Комплекс для здійснення моніторингу телерадіопрограм, на впровадження якого Нацрада витратила загалом 100 млн грн, досі не працює, а поставлене обладнання не відповідає затвердженій специфікації

Про це в.о. голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк сказала "УНІАН".

Автоматизований програмно-апаратний комплекс для здійснення офіційного моніторингу телерадіопрограм, на впровадження якого Нацрада витратила загалом 100 млн грн, досі не працює, а поставлене обладнання не відповідає затвердженій специфікації. 

"Ця система ще не встановлена, отже - вона непрацююча. Зараз ми ще отримуємо обладнання. Там було кілька етапів – це складна процедура. Ми зараз ще отримуємо обладнання", - заявила Герасим'юк.

Комісія, яка приймає це обладнання, вже висловила певні застереження щодо нього.

"Застереження щодо відповідності тому, що поставляють, тій специфікації, про яку йшлося. Зараз цей акт має бути ще повністю затверджений. Є дуже багато запитань до того, що вони нам насправді постачають, тому поки що можемо сказати, що моніторинговий центр зараз непрацюючий. Зараз ми думаємо над тим, як цю ситуацію виправляти, як звертатися, можливо, також до правоохоронних органів щодо того, щоб вони, напевно, якось реагували. Це я вам тільки кажу намір, але треба мати для цього підстави. Зараз ми вивчаємо це питання. Моніторинговий центр працює ще старий. Дуже жаль, бо ми втратили багато часу", - наголосила Герасим'юк. 

Вона підкреслила, що для Нацради це дуже неприємна ситуація, оскільки вона потребує нового моніторингового центру, щоб працювати як європейський регулятор і вийти з тих тяжких умов, в яких наразі перебуває. 

"Моніторинг - одна з найважливіших частин нашої роботи. Треба стежити за виконанням закону і як виконуються ліцензіатами всі взяті на себе зобов’язання. Два роки праці над цим центром, на мою думку, під загрозою. Це мене бентежить, безперечно, оскільки зараз треба вирішити питання з тим, як же бути. Гроші державні заплачені цій ТОВ "Новітнє обладнання", а моніторинговий центр досі не працює", - зауважує вона.

Голова Нацради ділиться, що має певні побоювання щодо того, "чи ця контора, яка це обладнання нібито поставила, а насправді ще ні, чи вона виконає свої зобов’язання перед Нацрадою до кінця. 100 млн коштує вся ця історія. Обладнання, яке вони нам надають, не відповідає специфікації, яка була затверджена".

Крім того, вона наголосила, що до самої угоди з ТОВ "Новітнє обладнання" щодо оновлення моніторингового центру є питання. 

"Була перевірка Рахункової палати, і вона визнала угоду Нацради і ТОВ "Новітнє обладнання" нікчемною. Це правда. І ДБР почало це питання розглядати. На даний момент мені ще нічого невідомо про хід слідства, воно тільки починається. Колег з Нацради викликають на допити як свідків у цьому провадженні. Я з колегами займаюсь дослідженням цього питання, тому що в нас до цієї теми (оновлення моніторингового центру, - ред.) були залучені не всі", - додала вона. 

Вона підсумувала, що пізніше зможе надати більше інформації, але зараз вони досліджують цю ситуацію. 

"На моє переконання, всі відповіді на питання щодо цієї складної історії можна добути у колишнього голови Нацради Артеменка, тому що там багато його участі в цій справі. Є питання до колишнього керівництва. Я сподіваюсь, що пан Артеменко прийде на допит до ДБР і відповість на ці питання. До нас приходив запит від ДБР, щоб ми забезпечили його явку, але ми не маємо з ним контактів, і це справ ДБР - його десь знайти. Поки що викликають до ДБР кількох представників Нацради на допит як свідків. Поки ДБР запрошує на допити пані Уляну Фещук, Валентина Коваля і декотрих представників апарату. Все тільки починається", - сказала в.о. голови Нацради.

За її словами, завданням Нацради зараз є виправлення цієї всієї історії, а справою ДБР є визначати, хто у цій схемі замішаний.