Співзасновника ПЦУ призначили главою екзархату російських церков у Європі

Константинопольський Синод призначив митрополита Галльського Еммануїла (Адамакіса) главою архієпископії російських парафій у Західній Європі

Про це повідомляє видання  Цензор.НЕТ.

В підписаному протоколі патріарх Варфоломій нагадав про звільнення архієпископа Іоанна (Реннето) з поста глави архієпископії і доручив митрополиту Еммануїлу взяти на себе пастирську відповідальність за громади колишнього екзархату.

Крім того, патріарх висловив упевненість, що новий глава архієпископії "буде відповідати очікуванням Вселенського патріархату".

Варто зауважити, що митрополит Еммануїлу наприкінці минулого року Константинополь доручив готувати т.зв. Об'єднавчий собор зі створення нової православної церкви в Україні, що отримала від Константинополя автокефалію.

Про призначення нового глави "російського екзархату" було оголошено за кілька днів до загальних зборів архієпископії, де буде ухвалено рішення з питання про її возз'єднання з Московським патріархатом.
Нагадаємо, що наприкінці листопада 2018 року Синод у Стамбулі ухвалив одностороннє рішення про розпуск "російського екзархату" і запропонував його духовенству і вірянам перейти в підпорядкування місцевих грецьких архієреїв. Однак, архієпископія не погодилась.

Близько місяця тому Московський патріархат офіційно запропонував "російському екзархату" в Європі приєднатися до РПЦ, щоб зберегти свій статут і традиції. Зі свого боку Константинополь наприкінці серпня виключив зі своїх лав голову екзархату архієпископа Іоанна, після чого питання про своє майбутнє в складі Константинополя екзархат вважав закритим.