В українському прокаті стартує фільм про Василя Стуса "Заборонений"

Прем'єра стрічки про українського поета, політв'язня Василя Стуса відбудеться у річницю його загибелі

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Фільм "Заборонений" розповідає про останні роки життя репресованого українського поета та дисидента Василя Стуса, його боротьбу із радянською системою та спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку поет намагався передати з в'язниці на волю.

Картину "Заборонений" було створено за сприяння Держкіно. Фільм отримав державну фінансову підтримку у розмірі 19 млн 264,5 тис. грн. А загальний бюджет стрічки – 38 млн 529 тис. грн.

Режисером виступив Роман Бровко, авторами сценарію стали Сергій Дзюба та Артемій Кірсанов, продюсером – Артем Денисов, компанія UM-GROUP.

Головні ролі зіграли Дмитро Ярошенко, Віталій Салій, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Карина Шереверова, Діана Розовлян.

Рік тому довкола стрічки розгорівся скандал. Зі сценарію фільму про Василя Стуса вирізали сцену фінального судового засідання над поетом, адвокатом якого був Віктор Медведчук – теперішній кум президента Росії Володимира Путіна та проросійський політик.

Знімальна група тоді пояснила, що кадри з Медведчуком були вирізані, щоб не стати "політичним інструментом". Але потім стало відомо, що вирізати шмат фільму вимагали представники Медведчука. Згодом творці фільму обіцяли повернути у стрічку вирізану сцену.

Зауважимо, що в реальному житті Медведчук, попри те, що мав захищати Стуса в суді, повністю погодився з надуманими звинуваченнями суду і поета кинули до в'язниці, де він і помер.

Окрім того, син поета Дмитро Стус у 2018 році заявив, що відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому нібито категорично не сподобався сценарій стрічки.