Європарламентарі закликали Україну не обмінювати фігуранта MH17 Цемаха

Група депутатів Європейського парламенту звернулася до президента України Володимира Зеленського з вимогою не видавати Володимира Цемаха Росії в рамках обміну утримуваними особами

У заяві, яку оприлюднила євродепутат від Нідерландів Каті Пірі, йдеться, що Цемах є ключовим підозрюваним у справі про знищення пасажирського Boeing рейсу MH17 в небі над Донбасом 17 липня 2014 року.

"Ми розуміємо контекст, у якому відбуваються переговори (між Росією і Україною про обмін, – ред.), і дипломатичні зусилля української влади.

Однак пан Цемах є підозрюваним у кримінальному розслідуванні збиття MH17. Доступ Спільної слідчої групи до нього та його свідчень має надзвичайну цінність для ефективного судового слідства", - наголошують євродепутати.

Раніше головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке направив листа в Генеральну прокуратуру України з проханням не видавати Росії Володимира Цемаха.

Колишній «начальник ППО» Слов'янської бригади так званої «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне. Після цього його вивезли через лінію розмежування в Київ.

 

Цемах як екс-начальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про знищення пасажирського літака Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17.