На Хмельниччині найбільша у світі біогазова електростанція запрацювала на повну потужність

Відкриття першої черги біогазового комплексу на території Теофіпольського цукрового заводу в Хмельницькій області відбулося у грудні 2017-го року. Другу чергу ввели в експлуатацію у червні 2018-го року, вона працювала в тестовому режимі й ось нарешті вийшла на проектну потужність - 15,6 МВт

Про це з посиланням на Національний промисловий портал передає Еспресо.TV.

Перша черга станції працює на жомі, а друга використовує кукурудзяний силос. За розмірами ця станція така ж, як і перша, проте виробляє вдвічі більше біогазу.

Наразі це - перша в Україні й найбільша у світі станція з виробництва біогазу, яка працює за технологією високонавантажених реакторів.

Окрім того, поблизу Харкова на території Роганської об’єднаної територіальної громади встановлюють біогазову станцію на сміттєзвалищі та будують біогазову установку для утилізації органічних відходів птахівництва, рослинництва та харчової промисловості. Також буде переобладнано газову котельню тамтешньої тютюнової фабрики котлами на біомасі. Ці три пілотні проєкти стануть основою для демонстраційного простору відновлювальних джерел енергії.

З моменту пуску проекту, біомаса буде утилізуватися із біологічно-активними речовинами, виробляючи електричну та теплову енергію, а також, біологічні екологічно безпечні добрива.

Потужність когенераційної установки становить 2,5 МВт-год електроенергії на рік.