У Яремчі влаштують фестиваль на честь опришка Баюрака - наступника Довбуша

Яремче готує унікальний фестиваль на честь відомого місцевого історичного персонажа, ватажка опришків Василя Баюрака

Про це з посиланням на франківське видання Курс передає Еспресо.TV.

Театралізовані дійства, виступи етноколективів, спортивні змагання, дегустації карпатських медів та страв автентичної гуцульської кухні, художній пленер, різноманітні майстер-класи – все це буде в програмі фестивалю.

А ще організатори обіцяють відчуття епохи опришківського руху.

Головним дійством свята стане легендарна гуцульська міфо-денс-опера "Оле" у виконанні Івано-Франківського Національного академічного Гуцульського ансамблю пісні і танцю "Гуцулія". П’ять епізодів дійства "Гуцульське весілля", "Гірки", "Опришки", "Месники", "Смертельний плес" мають відтворити дух опришків.

У центрі Яремче розгорнуть медовий ярмарок, на якому проводитимуться майстер-класи з розпису медових пряників та виготовлення воскових свічок, лекції на теми бджільництва та екопродукції, а для любителів яскравих фото будуть оригінальні фотозони.

Для гурманів, які цінують смакові враження, готуватимуть банош на вогні та ріпеники (деруни - кор.).

У рамках фестивалю також відбудеться науково-практична конференція "Василь Баюрак - славний ватажок опришків", на яку з’їдуться відомі науковці та дослідники опришківського руху.

Окрім того, у Будинку культури діятиме історична виставка експонатів Івано-Франківського історико-меморіального музею Олекси Довбуша. Відвідувачі матимуть можливість побачити речі опришків та зброю, з якою вони йшли у бій, а також колекцію літературних творів про опришків.

При цьому відділ інвестиційної політики Яремчанського міськвиконкому оцнив проєкт “Баюракова бартка” у 283 800 грн, з яких 198 660 грн - кошти Міністерства культури України, 85 140грн - кошти місцевого бюджету.

У 2022 році місто святкуватиме 300 років з дня народження Василя Баюрака, започаткування щорічного фестивалю стане одним з етапів підготовки до святкування.

Довідка

Василь Баюра́к - ватажок загону опришків, спільник і наступник Олекси Довбуша. Вступив до опришківського загону Олекси Довбуша в липні 1744 року, а після смерті ватажка у серпні 1745, Баюрак очолив загін і став ватажком.

У 1749–1751 роках - період найбільшої активности загону Баюрака.

Самого Баюрака за романтичну вдчу в історичних джерелах називають "лицарем пістоля та флоєри".

Василь Баюрак народився в Дорі, що нині є частиною Яремче. Про те, що Василь Баюрак є вихідцем саме з Яремчанщини свідчать багато історичних джерел.