40% інвестицій у світі насправді є способом ухилитися від податків, - дослідження МВФ

Близько $15 трлн або 40% всіх прямих іноземних інвестицій, що здійснюються у світі щороку, є “фантомним капіталом” для приховування податків

Про це йдеться у дослідження Міжнародного валютного фонду та Університету Копенгагена, передає Bloomberg.

Відповідно до дослідження МВФ, такі інвестиції здійснюють мультинаціональні корпорації. Вони проходять через фіктивні компанії, щоб мінімізувати податкові зобов'язання своїх власників у тій чи іншій країні світу.

“Прямі іноземні інвестиції часто є важливим драйвером справжньої міжнародної економічної інтеграції, адже стимулюють зростання, створення нових робочих місць, а також зростання продуктивності. Однак «фантомний капітал» є фінансовим та податковим інструментом, який «псує» традиційну статистику щодо прямих іноземних інвестицій та ускладнює розуміння справжньої ситуації з економічною ситуацією”, - йдеться у дослідженні МВФ.

Майже половина такого капіталу надходить на рахунки у Нідерландах та Люксембурзі. Так, на Люксембург, населення якого складає близько 600 тисяч осіб, отримує стільки ж прямих іноземних інвестицій, скільки й США. Відповідно до офіційної статистики, на кожного мешканця цієї країни припадає $6,6 млн прямих іноземних інвестицій. Водночас такі обсяги інвестицій ніяк не впливають на рівень добробуту її мешканців.