Журналісти назвали ім'я розвідника, який втратив ногу під час захоплення Цемаха. Фото

Боєць, який втратив ногу під час операції з вивезення з ОРДЛО Володимира Цемаха, виявився 47-річним жителем Києва Дмитром Гержаном із позивним “Тритон” 74-го окремого розвідувального батальйону ЗСУ

Про це повідомляє проект Радіо Свобода Радіо Донбас.Реалії.

Операцію під час якої загинув сержант 74 орб Олександр Колодяжний із позивним “Кол”, розвідник пригадує стримано: каже, саме Колодяжний напередодні розповів йому, що в районі Донецька вони спільно зі спецслужбами забиратимуть “подарунок”, яким, власне, і виявився Цемах.

“Ми йшли за визначеним маршрутом, але натрапили на мінне поле. Саша йшов першим, хоча й прощупував все щупами, але все одно “зірвав” ПМН (протипіхотну міну - ред., ). Я побіг, щоб допомогти йому, і сам підірвався. Одразу після поранення я перебував у свідомості – пам’ятаю навіть, як побачив свою відірвану стопу. Мене евакуювали у Курахове, Сашу - теж. Він був важкий, але якийсь час також був при свідомості”, - розповідає боєць.

Дмитро Гержан наголосив, що не вважає себе героєм, хоча на війну пішов добровольцем ще у 2014 році.

“У мобілізації, - каже він, - мені тоді відмовили - у військкоматі сказали, що загубили мою особисту справу. Але це не зупинило мене - я одразу ж пішов добровольцем у 5-й батальйон ДУК ПС”.

Зараз “Тритон” проходить реабілітацію: вже має протез і звикає до нової металевої ноги.

Дмитро Гержан - крайній зліва, поруч із ним Олександр Колодяжний, загиблий під час операції із виведення Цемаха.