Ухвалення закону про імпічмент відбулося з порушенням законодавства, - Юрчишин

Заступник голови партії "Голос" заявив, що закон про процедуру імпічменту президента прийняли з порушеннями

Про це заступник голови партії "Голос" Ярослав Юрчишин сказав у коментарі Еспресо.TV.

"Відбулося порушення закону, оскільки регламент – це не просто перелік процедур, а це закон України, затверджений ВР. При розгляді питання про імпічмент після того, як було прийнято за основу, тобто ВР погодилась, що цей закон необхідний, далі можливі були кілька варіантів рішень. Перший варіант – це прийняття в цілому. Такий варіант можливий, коли в жодного депутата в парламенті немає жодного зауваження до тексту законопроекту. Оскільки такі зауваження були, то відкривається інший варіант – процедура підготовки до другого читання", - пояснив нардеп. 

Юрчишин уточнив, що підготовка до другого читання дає можливість всім, хто має пропозиції, надати їх. Ці пропозиції або в двотижневому періоді, або за скороченою процедурою - за 1 тиждень розглядаються і приймаються.

"Власне спікер, порушивши регламент, поставив на голосування в цілому, не зважаючи на те, що в переважної більшості фракцій, крім фракції "Слуги народу", були зауваження до цього законопроекту. Таким чином, нівелюється фактично парламентська процедура, оскільки будь-який законопроект більшості може буде внесений і без будь-якого обговорення, без дискусій, просто прийнятий навіть без аналізів наслідків і будь-яких впливів на законодавство в цілому", - наголосив Юрчишин.

Депутат нагадав, що Зеленський критикував попередню владу за ухвалення законів із порушенням процедури та обіцяв не підписувати сам закони, прийняті з порушенням.

"Подивимось, як президент відповідає за свої слова. Бо його фракція закон порушила", - додав він.