Відмова бути вірним Богу: у ПЦУ пояснили, чому самогубство - це тяжкий гріх

Православна Церква прагне донести усю гріховність усвідомленого позбавлення себе життя та застерегти людей від цієї помилки з незворотними наслідками

Про це ПЦУ повідомляє на своїй сторінці у Facebook.

Зазначається, що добровільне позбавлення себе життя завжди сприймалося як важкий гріх, який церква на землі вже не може відпустити, бо гріх відпускається тільки при покаянні. Самогубство, вчинене обдумано й свідомо, а не у стані безумства, церква визнає таким же важким гріхом, як і відбирання життя в іншого (убивство). 

"Життя наше – дар від Бога і Йому належить, тож людина не має права самовільно переривати його. При самогубстві чиниться насилля і над душею, адже людина примусово позбавляє її можливості реалізувати себе, належно приготуватися для життя майбутнього, вічного. Самовільно визначивши годину відходу із земного життя, самогубець робить своє горе постійним. Самогубець відмовляється бути вірним Богу і Його Церкві, тому позбавляє себе церковного поховання. Свідомий самогубець уподібнюється Іуді, який, зрадивши Бога, "пішов і удавився", - пояснили в ПЦУ.

У церкві розповідають, що одна з головних причин самогубства – ослаблення віри або повне невір’я, внаслідок чого виникає духовна порожнеча, що заповнюється вадами гріха. Людина в такому стані не може знайти себе у світі і відмовляється нести свій життєвий хрест.