Новий законопроєкт виведе ДБР з правового хаосу, - Труба

Директор Державного бюро розслідувань переконаний, що новий законопроєкт дозволить перетворити ДБР на потужний правоохоронний орган

Про це директор Державного бюро розслідувань Роман Труба зазначив у своєму Телеграм-каналі.

"Нарешті у Верховній Раді з’явився професійний законопроект, який виведе ДБР з того правового хаосу, що панує в нинішньому законодавстві, та дозволить перетворити його на дійсно потужний правоохоронний орган", - написав він.

Труба зазначив, що законопроект розставляє крапки над "і": у питаннях проведення конкурсів на всі керівні посади (майже 170), організації роботи територіальних управлінь, визначення підстав для дисциплінарного стягнення, удосконалення структури центрального апарату та приведення у відповідність повноважень директора.

Він наголошує, що в цій площині панує поки хаос. З одного боку, у законі чітко прописаний принцип єдиноначальності та повної відповідальності за роботу органу. З іншого боку, є норма про "колегіальне прийняття найбільш важливих рішень" та "погодження окремих рішень директора" з заступниками. 

"Тепер відверто: ідея колегіальності, замаскована під ці пункти, була приречена з самого початку. Якщо директор несе відповідальність, то він і приймає рішення. Заступники директора – це надійні менеджери, на яких можна спиратися у роботі органу. Саме тому в НАБУ, наприклад, директор призначає заступників без конкурсу. Нарешті, цю норму пропонується ввести і в законі про ДБР", - пояснив Труба.