Рада НБУ затвердила принципи грошово-кредитної політики на 2020 рік

Рада Національного банку затвердила основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік і середньострокову перспективу

Про це повідомив глава ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

Згідно із затвердженими планами, метою грошово-монетарної політики залишається підтримування інфляції в середньостроковій перспективі на рівні 5% з допустимим діапазоном відхилень ± 1 п. п., а НБУ може використовувати всі законодавчо визначені засоби грошово-кредитної політики.

Нацбанк продовжуватиме дотримуватися політики плаваючого курсу, оскільки монетарна політика не спрямована на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

У 2020 році НБУ буде використовувати гнучкість режиму інфляційного таргетування, щоб піклуватись про вплив монетарних рішень на економічне зростання.

При зниженні інфляційного тиску і поліпшенні очікувань НБУ буде пом’якшувати монетарну політику, сприяючи таким чином економічному зростанню.

Облікова ставка в реальному вимірі буде поступово знижуватися в наступні роки до нейтрального рівня. Також будуть знижуватися і номінальні процентні ставки банків.

В окремі періоди інфляція може відхилятися від встановленої мети через вплив факторів, що знаходяться поза безпосереднім впливом монетарної політики НБУ.

“Національний банк буде продовжувати дотримуватися свого зобов’язання уникати будь-яких форм фіскального домінування над монетарною політикою, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат”, - написав Данилишин.