Рада підтримала за основу закон про скасування пайового внеску для інвесторів

Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про стимулювання інвестиційної діяльності, який передбачає скасування необхідності сплати пайового внеску у розвиток місцевої інфраструктури

“За” проголосували 290 депутатів, передає Еспресо.TV

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про внесення змін до низки законів України, тим самим усуваючи неточності у сфері захисту акціонерів, будівництва, правосуддя тощо.

Зокрема, законопроєктом передбачається скасування необхідності сплати пайового внеску при будівництві. 

У чинному законодавстві передбачено, що коли інвестор будує якийсь об'єкт, він має заплатити у розвиток інфраструктури населеного пункту пайовий внесок. Його розмір коливається від 4% до 10% вартості такого будівництва.

“Пайовий внесок - це своєрідний квазіподаток на будівництво, який, з формальної точки зору, сплачується забудовником, однак фактичним його платником є покупець нерухомості. Крім того, пайовий внесок не має чіткого цільового характеру (відповідні кошти не обов’язково йдуть на розвиток інфраструктури), а оплата вартості приєднання до інженерних мереж зазвичай сплачується замовниками будівництва окремо від пайового внеску”, - пояснюють автори законопроєкту.

Також автори проекту закону сподіваються, що його остаточне ухвалення дозволить покращити бізнес-клімат в Україні.