Сущенко власноруч зняв плакат #волюСущенку

Звільнений з російської тюрми український журналіст Роман Сущенко власноруч зняв плакат #волюСущенку з фасаду інформаційного агентства

Про це повідомляє "Укрінформ".

Власний кореспондент "Укрінформу" Роман Сущенко 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну утримуваними особами з РФ.

Романа Сущенка 30 вересня 2016 року затримали в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому висунули обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

До звільнення Сущенка закликали Держдеп США, ЄС, Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, у комітетах ООН, Сейм Польщі, МЗС Литви. На засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні США та ЄС виступили із закликом звільнити Сущенка.

Із заявами на підтримку українця виступали такі організації, як "Репортери без кордонів", Міжнародна федерація журналістів, Комітет захисту журналістів, ЮНЕСКО, EANA, Гельсінська комісія США, міжнародне об'єднання письменників ПЕН-клубу. Крім того, в різних містах світу періодично проходили акції за звільнення Сущенка та інших українських політв'язнів.

Сущенко був нагороджений орденом "За мужність" 3-го ступеня. Також він став лауреатом премії Національної спілки журналістів України за захист свободи слова. Крім того, журі російської премії імені Андрія Сахарова "За журналістику як вчинок" нагородило його орденом Сахарова "За мужність".