У серпні інфляція в Україні сповільнилась до 8,8%

Споживча інфляція у серпні 2019 року в річному вимірі сповільнилася до 8,8%

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

"У серпні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 8,8% (9,1% – у липні). У місячному вимірі ціни знизилися на 0,3%", - йдеться у повідомленні.

Таким чином фактичний показник інфляції наблизився прогнозу НБУ, опублікованого в "Інфляційному звіті" (липень 2019 року), але все ще перевищує її через відхилення попереднього місяця. 

Незначне відхилення зумовлене передусім вищими темпами зростання цін на продукти харчування. Крім того, у серпні ціни на окремі овочі та продукцію тваринного походження надалі зростали дещо швидше, ніж очікувалося. 

Водночас це відхилення було значною мірою компенсовано завдяки іншим компонентам: дещо нижчою, ніж очікувалося, базовою інфляцією, падінням цін на паливо, а також стрімкішим уповільненням зростання адміністративно-регульованих цін.

Базова інфляція теж уповільнилась в річному вимірі у серпні становила 7,2%. 

Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу. Найбільше це відобразилося у цінах на непродовольчі товари, зростання яких сповільнилося до 1,4% р/р. 

Зокрема, скоротилися темпи зростання цін на побутову техніку, меблі, товари для відпочинку, фармацевтичні товари, побутову хімію тощо. Ціни на одяг та взуття залишилися на рівні минулого року, а вартість автомобілів та комп’ютерної техніки знизилася.

Зазначимо, щоквартальний Інфляційний звіт НБУ за липень 2019 року прогнозує зниження інфляції на кінець 2019 року до 6,3%, а на початок 2020 року - до 5% ± 1 п. п.