Дніпровські комунальники зняли українські прапори з могил бійців

На Краснопільському кладовищі у Дніпрі комунальники зняли синьо-жовті прапори біля могил воїнів, які встановили активісти

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ініціативна група до Дня Незалежності без узгодження з владою та керівництвом цвинтаря встановила кілька десятків стягів.

Влада пояснила дії комунальників тим, що кладовище знаходиться у зоні постійних вітрів. В мерію почали звертатись люди із скаргами.

"У нас є робоча група, ми розробили стратегію впорядкування цвинтаря. Домовились упродовж пів року встановити однотипні пам’ятники на могилах бійців, імена яких були встановлені. Наступний момент – замінити хрести на могилах невстановлених бійців. Ми домовились: встановити єдиний великий флагшток біля пам’ятної стели з Державним прапором України, щоб на державні свята його підіймати, а під час жалобних заходів – приспускати. За цими всіма могилами стежить КП «Ритуальні послуги», адміністрація Краснопільського цвинтаря, яка відповідає за порядок. І приходити й щось там самочинно робити біля чужих могил не можна. Принаймні треба було спитати", – сказала Юлія Дмитрова, директорка департаменту соціальної політики мерії Дніпра.

Також вона повідомила, що прапори зараз акуратно зберігаються в приміщеннях цвинтаря.

Представниця активістів, волонтерка батальйону «Донбас» Аліна Смірнова розповіла, що у до Дня Незалежності ініціативна група  за власні кошти  встановила на могилах бійців вісім прапорів батальйону «Донбас» та 21 прапор України.

Аліна додала, що зняття прапорів обурило родичів бійців та активістів.

"Ми будемо наполягати на тому, щоб принаймні прапори батальйону «Донбас» були повернуті на місце, на кожну могилу. На цьому цвинтарі загалом поховано 11 бійців «Донбасу», родичі на цьому наполягають. Думаю, всі розуміють, що означає прапор батальйону для бійців. Якщо вони не повернуть прапори на місце, ми їх встановимо самі. А ще – документи про це ляжуть на стіл президенту", – обіцяє Смирнова.

В соцмережах це також викликало обурення.