Україна піднялася на три сходинки в рейтингу економічної свободи, але все ще найбільш невільна в Європі

У рейтингу країн за рівнем економічної свободи Україна за підсумками даних за 2017 рік посіла 135 місце зі 162 можливих. Минулого року Україна була на 138 місці

Про це йдеться в оновленій версії щорічного звіту Економічна свобода у світі, підготовленій Bendukidze Free Market Center спільно з Fraser Institute.

Вже не вперше перші сходинки рейтингу посіли Гонконг та Сінгапур. До чільної десятки також входять Нова Зеландія, Швейцарія, США, Ірландія, Велика Британія, Канада, Австралія та Маврикій.

А найгірша ситуація з економічною свободою склалася в таких країнах: Ірак, Республіка Конго, Єгипет, Сирія, Демократична Республіка Конго, Ангола, Алжир, Судан, Лівія та Венесуела.

Цьогоріч Україна піднялася на три позиції, з 138 на 135, але все ще залишається у найбільш економічно невільній групі, і є там єдиною європейською країною.

Незначне покращення спостерігається в таких показниках, як розмір уряду, надійні гроші і свобода міжнародної торгівлі, тоді як правова система і регулювання пішли на спад. 

Найгіршою ситуація є з надійними грошима (159 місце у світі) та регулюванням (125 місце), а найкращою - з розміром уряду (43 місце).

“За всю свою історію Україна жодного разу не покидала групу найбільш економічно невільних країн”, - сказано у повідомленні Bendukidze Free Market Center.

Дослідження щодо рівня економічної свободи підготовлено Джеймсом Ґвартні (Університет штату Флорида), Робертом Лоусоном (Південний методистський університет), Раяном Мерфі (Південний методистський університет) та Джошуа Холом (Університет Західної Вірджинії).

Версія 2019 року базується на даних 2017 року і вимірює економічну свободу (рівень особистого вибору, можливість виходу на ринки, захист приватної власності, правовладдя, тощо), аналізуючи політичні рішення та інституції 162 країн та територій.