"До Нового року архітектура авторитарного режиму в Україні має бути повністю завершена", - Портников

Поспіх президента Володимира Зеленського на усіх напрямках його діяльності пов'язаний з існуючим у нього "цейтнотом" для побудови одноосібної форми правління

Про це заявив відомий український журналіст, публіцист та громадський діяч Віталій Портников в програмі "Суботній політклуб" на телеканалі Еспресо.TV.

"Зеленському потрібно дуже швидко вирішити всі питання. В т.ч. з обміном заручниками, зі звільненням українських громадян і з закінченням війни на Донбасі. Дуже швидко. Ми чули навіть термін, який озвучив пан Богдан під час зустрічі з заручниками: "Я сказав тобі, що ми попрацюємо до Нового року". В принципі, до Нового року архітектура авторитарного режиму в Україні має бути повністю завершена. Українці 1 січня 2020 року мають прокинутися в країні, яка буде нагадувати Білорусь або Росію. З точки зору концентрації влади", - пояснив він.

Читайте також: Оксана Забужко: Зеленський тут на гастролях. Він не знає країни і не відчуває її

Про "цейтнот" Зеленського, наголосив Портников, дуже добре поінформований своїми спецслужбами Володимир Путін, чим він і скористався під час нещодавнього великого обміну полоненими у форматі "35 на 35".

Одначе, якби нова українська влада так швидко не погоджувалася б на умови обміну, запропоновані Кремлем, а узяла паузу й зрозуміла наскільки стратегічно важливим для Москви є вивезення терориста Цемаха (а, на думку Портникова, саме заради нього керівництво РФ й погодилося віддати українських політв'язнів), "то тоді, можливо, нам би за цього Цемаха вдалося виторгувати не 35 осіб, а 135".

"А, можливо, за цього Цемаза ми могли б виторгувати у нього (в Путіна - ред.) Донецьку і Луганську області... Але для того щоб так складно думати потрібно мати час. У таких серйозних, гігантських протистояннях перемагає тільки той, хто має політичний інстинкт, професійний підхід до таких проблем і дуже міцні нерви", - додав журналіст.