На кордоні Таджикистану та Киргизстану стався бій: є загиблі і поранені

На спірній ділянці кордону між Киргизстаном і Таджикистаном 16 вересня сталася перестрілка, внаслідок якої щонайменше одна людина загинула і близько 19, імовірно, зазнали поранення

Представники влади двох країн звинувачують у відкритті вогню одне одного, повідомляє Радіо Свобода.

"Через перестрілку 16 вересня на спірній ділянці кордону між Киргизстаном і Таджикистаном у Ферганській долині щонайменше один киргизький прикордонник загинув, близько 19 людей можуть бути поранені з обох сторін", - ідеться у повідомленні.

Зокрема, міністерство охорони здоров’я Киргизстану заявило, що один прикордонник був серйозно поранений, травм різного ступеня тяжкості зазнали шестеро місцевих жителів.

Натомість, представники місцевої влади Таджикистану повідомили, що 12 їхніх громадян були в результаті конфлікту госпіталізовані.

Згодом у таджицьких ЗМІ з'явилась інформація, що у перестрілці загинуло троє таджицьких військових.

Як зазначається, прикордонні органи Таджикистану і Киргизстану вказують, що стрілянина сталася через «будівельні роботи» на недемаркованій ділянці кордону, які хотіли провести представники однієї та іншої сторін.

За даними DW, у міністерстві закордонних справ Киргизстану стверджують, що Таджикистан без узгодження з Киргизстаном почав будувати на цій ділянці військовий оглядовий пункт.

Як відомо, чимало прикордонних районів у Центральній Азії стали спірними для країн-сусідів після розпаду Радянського Союзу. Особливо складна ситуація у Ферганській долині - на стиках кордонів Таджикистану, Узбекистану і Киргизстану.