Підпал будинку Гонтаревої: все, що відомо

У ніч на вівторок, 17 вересня, у селищі Гореничі Київської області невідомі спалили будинок, який належить родині ексголови НБУ Валерії Гонтаревої

Про це повідомила сама пані Гонтарева, передає Еспресо.TV.

Гонтарева назвала підпал "повним і остаточним беззаконням" і "терором", що триває, а також зазначила, що палії кинули в будівлю пляшку із запальною сумішшю.

"Наш будинок під Києвом у селищі Гореничі спалили. Кинули пляшку із запальною сумішшю через паркан. Будинок повністю згорів. Пожежникам не вдавалося його навіть згасити. Це вже повне і остаточне беззаконня! Я не знаю куди мені звертатися, терор триває!", - сказала Гонтарева.

У коментарі журналістам Гонтарева категорично спростувала версію про власну причетність до підпалу з метою отримання притулку у Великій Британії, де вона наразі живе.

“Це неймовірна нісенітниця. Всього, що до цього зі мною зробили, з головою б вистачило на отримання будь-якого роду притулку. Я навіть коментувати подібні речі не маю наміру”, - сказала Гонтарева.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав підпал будинку ексголови НБУ Валерії Гонтаревої "проявом кримінального тиску".

"Нічний підпал будинку Валерії Гонтаревої - неприпустимий прояв кримінального тиску. Той, хто замовив і виконав це у момент прибуття місії МВФ в Україну, не просто підпалювач, він - ворог, який шкодить своїй державі. Поліція розслідує цю справу і докладе всіх зусиль для пошуку злочинця", - сказав голова МВС.

В Офісі президента України також відреагували на підпал - у Зеленського зажадали від правоохоронних відомств "якнайшвидшого розкриття цієї провокації".

"Пожежа в будинку колишньої очільниці НБУ - брутальний злочин, швидке розкриття якого має стати пріоритетом в роботі правоохоронних органів", - йдеться у повідомленні.

З приводу підпалу висловився й прем'єр-міністр України Олексій Гончарук - він назвав злочин "демонстрацією неприхованого тиску".

"Рішуче засуджую дії зловмисників, котрі вночі підпалили будинок колишньої очільниці НБУ Валерії Гонтарєвої. Подібні випадки є демонстрацією неприхованого тиску. Більше того, розцінюю це і як спричинення умисної шкоди іміджу нашої країни", - заявив Гончарук.

ЛІдер партії "Голос", народний депутат Святослав Вакарчук назвав спалення будинку Гонтаревої подією, що вимагає негайної ефективної реакції правоохоронних органів та президента.

"Політичний та медійний тиск на Валерію Гонтареву не припинявся, а в останні місяці навіть посилився. На цьому тлі зухвала атака на будинок, який належить ексголові Нацбанку, не може розцінюватися як звичайний "кримінал" — розслідування підпалу повинно стати пріоритетом для правоохоронців", - написав Вакарчук у Facebook.

Ексвласник націоналізованого ПриватБанку бізнесмен Ігор Коломойський натякнув на зиск для Гонтаревої від підпалу будинку - надання притулку у Британії.

"Тепер, скоріше за все, її не видадуть. Тож думайте самі", - відповів бізнесмен журналістам.

Речник поліції Київської області Микола Жукович повідомив, що на згарищі згорілого будинку знайшли запалювальну світло-шумову ракету, а не сліди "коктейля Молотова".